Ana içeriğe atla

Yükselen: Çocukla konuşurken sen dilini değil, ben dilini tercih etmeliyiz

14.04.2015

3. Ulusal Hacettepe Sağlık Zirvesi kapsamında çocukla iletişim konulu konuşma yapan Medipol Üniversitesi Çocuk Gelişimi Bölüm Başkanı Doç. Dr. Arzu Yükselen, çocukla konuşurken sen dilinin değil, b..

a9c4cd6c-94ef-498e-b118-639bc0093618-arzu_yukselen_arsiv.jpg

10-11 Nisan 2015 tarihleri arasında Mediclup Öğrenci Topluluğu ve Hacette Üniversitesi Öğrenci Temsilciler Konseyi tarafından bu yıl 3’üncüsü düzenlenen Ulusal Hacettepe Sağlık Zirvesi Ankara’da Hacettepe Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi. Türkiye’deki tüm sağlık fakültelerinin bir araya geldiği zirvede konuşan Medipol Üniversitesi Çocuk Gelişimi Bölüm Başkanı Doç. Dr. Arzu Yükselen, “Çocukla İletişim” konulu konuşma yaptı. Çocukla konuşurken, sen dilinin değil, ben dilinin tercih edilmesi gerektiğini söyleyen Yükselen, ben dilinin çocuğu rahatlattığını, davranışlarını değiştirme sorumluluğunu karşı tarafa yüklediğini, benlik algısını zedelemediğini ve bu sayede çocuğun başkalarıyla iletişimde ben dilini kullanmasını sağladığını belirtti.

“ÇOCUKLA İLETİŞİMDE TEMEL UNSUR ÇOCUĞU KABUL ETMEKTİR”

Çocuklarla sağlıklı bir iletişim kurabilmek için onlara değer vermenin ve saygı duymanın gerekliğine değinen Yükselen sözlerine şöyle devam etti: “Çocukla iletişimde temel unsur, çocuğu kabul etmektir ve empati sağlıklı iletişimin temelidir. Çocuklarla iletişimde çocuğun yaşadığı sıkıntıları anlayabilmek, duygularını fark edebilmek ve bunu ona yansıtmak yani ona empatik duyarlılıkla yaklaşmak çocuğun anlaşıldığını hissetmesi ve rahatlaması açısından önemlidir. Dürüstlük, bireyin rol yapmaması, maske takmaması ve olduğu gibi görünmesidir. İyi bir iletişimin sırrı,  tutarlı olarak tüm durumlarda elimizden geldiğince dürüst olmak yani kendimiz olmaktır. Çocuklarla iletişimde, çocukların ne söyleyeceklerini ya da onlara ne cevap verileceğini bilmeden, onlara bir şey söylemeden önce, çocukları çok dikkatli ve sabırlı bir şekilde dinlemek gerekir. Çocukları dinlemek onların kendilerini açmalarına fırsat verir. Çocukla konuşurken, sen dilini değil, ben dilini tercih etmek son derece önemlidir. Ben dili, çocuğu rahatlatır, davranışı değiştirme sorumluluğunu karşı tarafa verir, çocuğa kendini kötü hissettirmez, direnci azaltır, benlik algısını zedelemez, çocuğun başkalarıyla iletişimde ben dilinin kullanmasını sağlar.”

Son Güncelleme Tarihi: 17/03/2023 - 11:59