Zekai Şen, Prof. Dr. Fuat Sezgin’i anlattı

06.07.2018

ÜLKE TV’de yayınlanan ‘Sıradışı Tarih’ programına konuk olan Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Zekai Şen, geçtiğimiz hafta hayatını kaybeden Prof. Dr. Fuat Sezgin’in İslam bilim..

e3-Untitled-1(67).jpg

İstanbul Medipol Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Zekai Şen ÜLKE TV’de yayınlanan ‘Sıradışı Tarih’ programına konuk oldu. Gazeteci Turgay Güler’in yönettiği, Prof. Dr. Mehmet Çelik’in yorumcu olarak katıldığı programda Zekai Şen geçtiğimiz hafta hayatını kaybeden İslam Bilim Tarihi Araştırmacısı Prof. Dr. Fuat Sezgin’in İslam bilim tarihine katkısını anlattı. Prof. Sezgin’in büyük bir bilim insanı olduğunu kaydeden Şen, Sezgin’in İslam bilim tarihi alanında yaptığı çalışmalarla İslam’ın bilime nasıl öncülük ettiğini ortaya koyduğunu söyledi. Sezgin’in dünyanın çeşitli yerlerinde farklı diller öğrenerek çalışmalar yaptığını vurgulayan Şen, şöyle devam etti: “Fuat Hoca’nın İslâm bilim ve düşünce adamları hakkında yazdığı kitaplar Türkçe’ye çevrildi. Hocanın vermiş olduğu bilgiler İslam’ın bilimsel faaliyetlere nasıl öncülük ettiğini ortaya koyuyor. İslâm bilginlerinin çalışmaları ve bilim dünyasına katkıları ‘İslam’da Bilim ve Teknik’ kitabında toplandı. Hoca, beş ciltlik eserde fizik, kimya, tıp, mimarlık, mühendislik ve daha pek çok konuda dünya bilimler tarihinde İslam biliminin oynadığı rolü inceledi. Gülhane Parkı’nda da hocanın katkılarıyla ‘İslam Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi’ açıldı. Orayı herkesin ziyaret etmesini tavsiye ederim. Dünyada hiçbir din İslam dini kadar bilime önem vermemiştir. İslamiyet’ten daha eski dinler olan Musevilik ve Hristiyanlığın bilimin gelişmesine ciddi bir katkısının olduğu söylenemez. Fuat Hoca bunları kitaplarında kapsamlıca anlatmıştı.”

Programın tamamını izlemek için tıklayınız

Son Güncelleme Tarihi: 03/03/2023 - 09:31