Ana içeriğe atla

Üniversite rektörlerinden ortak açıklama

18.07.2016

YÖK ve tüm üniversite rektörlerinden yapılan ortak açıklamada, “Özgür ve bilimsel düşüncenin en büyük düşmanı olan paralel yapılanmanın üniversiteleri ele geçirmesine asla müsaade edilemez.” ifadel..

d

Aralarında Medipol Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sabahattin Aydın’ın da olduğu tüm vakıf ve devlet üniversitelerinin rektörleri, YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç’ın “acil toplantı” çağrısının ardından, millet iradesine ve demokrasiye yönelik düzenlenen darbe girişimini görüşmek üzere YÖK Konferans Salonu’nda bir araya geldi. Başkan Saraç’ın konuşmasından sonra basına kapalı devam eden toplantının ardından “YÖK ve tüm üniversite rektörleri” adına ortak açıklama yapıldı. “Yükseköğretim Kurulu, tüm üniversitelerimiz ve akademik camia olarak kamuoyuna beyan ederiz” ifadeleriyle başlayan açıklamada, Türkiye Cumhuriyeti devletinin, 15 Temmuz 2016 gecesi tarihinin en ağır saldırılarından birine maruz kaldığı, ülkenin demokratik yapısı, anayasal düzeni, parlamenter sistemi, milli bütünlüğü, iç barışı ve millet iradesinin hedef alındığı belirtildi.

“BU YAPILANMANIN ÜNİVERSİTELERİ ELE GEÇİRMESİNE ASLA MÜSAADE EDİLEMEZ”
Ülke yönetimini gayrimeşru yollardan ele geçirmek, millet iradesini kanlı bir şekilde bastırmak, halk üzerinde dış güçlere bağlı bir azınlık otoritesi oluşturmak amacıyla başlatılan bu kalkışmanın, yine milletin bizzat kendisi tarafından bastırıldığı ve akamete uğratıldığı vurgulanan açıklamada, “Türkiye’nin seçilmiş, meşru Cumhurbaşkanını görevden uzaklaştırarak hayatına kastetmek, meşru hükümeti devirmek, meşru parlamentoyu kapatarak bir cunta rejimi kurmak için gerçekleştirilen bu darbe girişiminin, yıllardır devlet içerisine yerleşerek bütün kurumlara yayılan, devlet içinde ayrı bir devlet gibi örgütlenen bir şebekenin girişimi olduğu alenen ortaya çıkmıştır.” değerlendirmesi yapıldı. Ortak açıklamada, “Devletin içindeki paralel yapılanmanın, uyuşturulmuş bu zihniyetin akademik dünyadaki uzantılarının da farklı olması beklenemez. Özgür ve bilimsel düşüncenin en büyük düşmanı olan bu yapılanmanın üniversiteleri ele geçirmesine, ülkenin bilimsel ve teknolojik gelişmesini baltalamasına asla müsaade edilemez.” ifadelerine yer verildi.

Son Güncelleme Tarihi: 10/03/2023 - 11:25