Türkiye-Rusya krizinin perde arkası Medipol’de masaya yatırıldı

17.12.2015

Türk jetleri tarafından düşürülen Rus savaş uçağının ardından başlayan Türkiye-Rusya krizinin perde arkası, alanında uzman akademisyenler tarafından Medipol Üniversitesi’nde değerlendirildi.

resim

Türk hava sahasını ihlal ettiği gerekçesiyle Türk jetleri tarafından düşürülen Rus savaş uçağının ardından gerilen Türk-Rus ilişkilerinin analizi Medipol Üniversitesi’nde düzenlenen “Türkiye-Rusya İlişkilerinde Güncel Gelişmeler/Uluslararası Hukuk Perspektifi Konferansı”nda yapıldı. Medipol Üniversitesi Milletlerarası Hukuk ve Dış Politika Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından organize edilen konferansın moderatörlüğünü Maltepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yusuf Akar üstlendi. Dışişleri Bakanlığı Stratejik Araştırmalar Merkezi (SAM) Başkanı Prof. Dr. Ali Resul Usul ile Medipol Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sabahattin Aydın’ın açılış konuşmalarıyla başlayan konferansta, Medipol Üniversitesi Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Kerem Alkin, Prof. Dr. Mert Bilgin, Doç. Dr. Ahmet Hamdi Topal, İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İbrahim Kaya ve Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Emre Erşen birer konuşma yaptılar. Konferansta Rusya’nın Türk hava sahasını ihlali ve Türk jetlerinin Rus uçağını düşürmesi meselesi Doç. Dr. Topal tarafından milletlerarası hukuk çerçevesinde değerlendirildi. Prof. Dr. Mert Bilgin ise Rusya’nın en büyük doğalgaz müşterisi konumunda olan Türkiye’nin kriz sonrası uygulayacağı enerji politikalarını ele aldı. Yaşanan krizin Türkiye ile Rusya ekonomilerine etkisini Prof. Alkin değerlendirirken, Doç. Erşen iki ülke ilişkilerinin geleceğini analiz etti. Prof. Kaya ise bir diğer güncel konu olan Suriye’deki güvenli bölge tesisini ve Suriyeli sığınmacılarının durumunu ele aldı. Konferansa, aralarında Medipol Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Akif Aydın’ın da yer aldığı öğretim üyeleri ve öğrenciler yoğun ilgi gösterdi.

Son Güncelleme Tarihi: 10/03/2023 - 15:19