Prof. Alp, Hindistan seyahatini anlattı

21.05.2015

Medipol Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Talip Yaşar Alp, Allame Şibli Numani'nin “Hz. Ömer ve Devlet İdaresi” adlı kitabını Türkçeye tercüme ettiği sıra..

d61d62e7-30c7-4d84-8df6-d0569e4c5322-Talip_Yasar_Alp.jpg

Geleneksel Perşembe Toplantıları kapsamında konuşan Medipol Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Talip Yaşar Alp, “Bir Hindistan Seyahatinin Düşündürdükleri” başlıklı konuşma yaptı. Konuşmasının ilk bölümünde öğrencilik yıllarından bu yana yaşadıklarını anlatan Alp, ardından Allame Şibli Numani’nin Urduca kaleme aldığı “Hz. Ömer ve Devlet İdaresi” adlı kitabı Türkçeye nasıl tercüme ettiğini anlattı. Tercüme çalışmaları esnasında yaptığı Hindistan seyahatinden bahseden Alp, Hinduların barış içinde yaşadıklarını, evlerin önünde otomobiller yerine fillerin olduğu Hindistan şehirlerinde maymun sürüleriyle sık sık karşılaştıklarını söyledi. Hindistan'ın tarihine ilişkin bilgiler de veren Alp, Hintlilerin Türklerle olan temaslarına da değindi. Hindistan'da tanıştığı akademisyenleri anlatan Alp, kültür gezileri kapsamında Taç Mahal'in de aralarında olduğu yerlere yaptıkları ziyaretleri anlattı. Hindistan'da 900 lisanın konuşulduğunu anlatan Alp, Arapça, Farsça ve Türkçe’den etkilendiğini söylediği Urducanın ilk olarak orduya katılanların anlaşabilmesi için ortaya çıktığı bilgisini verdi. Hindistan'ın fakir bir halka sahip olduğunu ve refahın tabana yayılamadığını söyleyen Alp, tekstil ve altın- takı sektörünün canlı olduğunu söyledi. Kavacık Kampüsümüzde 21 Mayıs 2015 günü yapılan konuşmayı, Medipol Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sabahattin Aydın’ın da aralarında olduğu akademik ve idari personel izledi.

Son Güncelleme Tarihi: 17/03/2023 - 10:40