Gereksiz antibiyotik kullanımını önleyecek bir test geliştirildi

19.01.2015

İstanbul Medipol Üniversitesi’nin de içinde yer aldığı bir çalışma ile gereksiz antibiyotik kullanımını azaltacak test geliştirildi.

93c59906-ea15-4a28-8e63-1da827c22973-antibiyotik_gorsel.jpg

Boğaziçi Üniversitesi bünyesinde faaliyet gösteren Teknopark'ta yürütülen proje, İstanbul Medipol Üniversitesi, Boğaziçi Üniversitesi, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi, Çapa Tıp Fakültesi, İstanbul Teknik Üniversitesi ve Türkiye Halk Sağlığı Kurumu’nun ortaklaşa yürüttükleri bir çalışma ile geliştirildi. "Boğaz Sürüntüsünde A Grubu Beta Hemolitik Streptokok Tespiti İçin PCR Tabanlı Bir Kit Geliştirilmesi" ve "Hastane Enfeksiyonu Etkenlerinin Hızlı Tespiti İçin Otomatize Moleküler Analiz Cihaz ve Kitlerinin Geliştirilmesi" adlı çalışmaların kısa zamanda hastaların hizmetine sunulacağı belirtildi. Antibiyotik kullanımın çok yaygın olduğu ülkemizde, proje ile yanlış ve gereksiz antibiyotik kullanımının önüne geçilmesi hedefleniyor. Sahada yapılan karşılaştırma testlerinin başarıyla sonuçlandığı ürünle ilgili patent başvurusu gerçekleştirildi. Sağlık Bakanlığı'nın da desteklediği test, sosyal güvenlik sisteminin ödeyeceği işlemler arasına alındı. İkinci aşamada da antibiyotik reçeteye yazılmadan önce bu testin uygulanmasının zorunlu hale getirilmesi planlanıyor.

Son Güncelleme Tarihi: 17/03/2023 - 15:09