Ana içeriğe atla

Prof. Emekli: yağların azı karar, çoğu zarar

13.02.2014

Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nesrin Emekli, kompleks bir yapıya sahip olan yağların kullanımındaki bozuklukların ya ölümle sonuçlandığını ya da yaşam kalitesini olumsuz etkilediğini, bu ne..

esrin-emekli(2).jpg

Medipol Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nesrin Emekli, Geleneksel Perşembe Toplantıları kapsamında bir konuşma yaptı. Prof. Emekli’nin “Yapı ve Fonksiyon Yönünden Yağlara Bakış” başlıklı konuşmasını Medipol Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Genel Sekreter Prof. Dr. Ömer Ceran’ın da aralarında olduğu hocalarımız ve idari personel izledi. Konuşmasında günde 60 ile 150 gram arasında yağ aldığımızı belirten Emekli, bunun yüzde 90’nından fazlası nötral yağ olarak da bilinen trigliserid, geri kalanının kolesterol, fosfolipid ve yağ asitleri olduğunu söyledi. Emekli, yağların enerji üretmek, izolasyon maddesi olarak kullanılmak, membran yapısında, membran kılıflarında, kan grubu maddelerinde, hormonların yapısında, enzim, koenzimlerin ve vitaminlerin yapısında, prostaglandin, lökotrien ve trombaksan, safra asidlerinin yapısında bulunmak gibi görevleri olduğunu kaydetti. Diyette doymuş yağlar yerine polidoymamış yağların (mısır yağı) bulunması durumunda kanda LDL ve HDL kolesterolun azaldığını, doymuş yağ yerine monodoymamış yağların (zeytinyağı) konulmasının iyi kolesterol diye bilinen HDL’ye değiştirmeden LDL kolesterol düzeyini azalttığını söyleyen Emekli, ancak araşidonik asidin öncül maddesi olan polidoymamış yağların eksikliğinin de insan organizmasına ciddi zararlar verdiğini anlattı. Emekli bu nedenle bilimin ışığında beslenme konusundaki tavsiyelerin bir noktadan değil de geniş açıdan bakılarak yapılmasının uygun olacağına değindi.

Son Güncelleme Tarihi: 22/03/2023 - 11:52