Ana içeriğe atla

Prof. Sorensen Avustralya sağlık sistemini anlattı

13.04.2012

Avustralya Griffith Üniversitesi Halk Sağlığı Okulu Başkanı Prof. Dr. Roslyn Sorensen, ülkesindeki sağlık sistemini Medipol’de anlattı.

Rektör Sabahattin Aydın’ın da izlediği sunumunda Avustralya’nın dünyada en yüksek yaşam beklentisine sahip 3. ülke olduğunu ve ölüm hızlarının giderek azaldığını anlatan Sorensen, şunları söyledi: “Bir federasyon olan Avustralya’da sağlık sistemi, merkezi hükümetin yanında 6 eyalet ve 2 bölgeden oluşuyor. Merkezi hükümet planlama, değerlendirme ve performansa dayalı olarak fonlamayı yaparken sağlık hizmetlerinin sunumu eyalet ve bölge hükümetlerinin sorumluluğunda. Avustralya’da sağlığın maliyeti ekonomiden daha hızlı büyüyor. 22 milyon nüfus için gayrisafi milli hasıladan sağlığa ayrılan pay yıllar içerisinde artarak 1,3 milyar Avustralya Dolarına ulaştı. Ancak bu miktardan koruyucu hizmetler ve sağlığın geliştirilmesine ayrılan pay yalnızca % 2,2.”

“Sağlıktaki reform çalışmalarınızı ilgiyle takip ediyoruz”

Konuşmasında Avustralya’da sağlık sisteminin giderek artan bir baskı altında olduğunu kaydeden Prof. Sorensen, bunun nedenlerini şöyle sıraladı: “Yaşlanan nüfus, sağlığa daha fazla para ayrılmasına yönelik talepler, sağlık sonuçlarında ve hizmete ulaşımda eşitsizlikler.”

Ülkede güvenlik ve kalite konusunda da endişeler olduğunu anlatan Sorensen, şöyle devam etti: “Bu nedenle Avustralya Hükümeti’nin yürütmekte olduğu reform çalışmalarında 4 ulusal strateji, sağlık hizmetlerine ulaşım ve eşitlik, sistemin yeniden tasarlanması, atak ve kendini iyileştiren bir sağlık sisteminin oluşturulması ve yönetişimin iyileştirilmesi olarak belirlendi.”

Sorensen, ayrıca Türkiye’de Sağlık Bakanlığı tarafından gerçekleştirilen reform çalışmalarını ilgiyle takip ettiğini ve her iki ülkenin birbirlerinin deneyimlerinden faydalanabileceklerini belirtti.

Son Güncelleme Tarihi: 24/03/2023 - 15:27