Ana içeriğe atla

Eyupoğlu’nun çalışması TÜRKPATENT tarafından tescil edildi

24.01.2024

Doç. Dr. Ozan Emre Eyupoğlu’nun TÜRKPATENT tarafından tescil edilen patenti, arılar üzerinde etkili olan “Varroa Paraziti” üzerinde yüzde 70 etki sağlıyor.

 

 

ozanhoca

İstanbul Medipol Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Biyokimya Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Ozan Emre Eyupoğlu’nun “Arıcılıkta Varroa Paraziti ile Doğal Mücadele için Esansiyel Yağlar ve Odun Sirkesi İçeren Formülasyon” başlıklı çalışması, Türk Patent ve Marka Kurumu (TURKPATENT) tarafından tescil edildi. Söz konusu patent, arıların üzerine konakçı olarak yerleşen “Varroa Paraziti” ile mücadelede önemli katkılar sağlıyor. Mevcut kükürt içerikli ilaçlara alternatif olarak geliştirilen formül, kekik, anason, karanfil, kakule ve nane yağları ile odun sirkesinin birlikte kullanımıyla doğal bir çözüm sağlıyor. Ayrıca doğrudan vaporizör cihazlara veya mata emdirilerek elektrolikit cihazlara eklenerek arı kovanlarına buhar formunda uygulanabiliyor.

“VARROA PARAZİTİ ÜZERİNDE YÜZDE 70 ETKİLİ”
Doç. Dr. Eyupoğlu, geliştirilen içerik sayesinde ‘Varroa Paraziti’nin büyük ölçüde önlenebileceğini söyledi. Üstün sinerjik etki ile soğuk iklim koşullarında arı kovanlarındaki denemelerde parazit üzerinde yüzde 70 oranında başarı sağlandığını ifade eden Eyupoğlu, şöyle dedi: “Arıcılar, bu formülasyonu kimyasal ilaçların yerine tercih edebilir çünkü içeriği kolay buharlaşabilen esansiyel yağlardan oluşuyor. Formülasyonun kimyasal ilaçlara göre önemli avantajları bulunuyor. Kolayca ısıtılabilir olması ve tütsü formunda rahatça kullanılabilmesi bu avantajlardan. Ayrıca formül, parazit üzerindeki kontrolü sağlamak amacıyla kullanıcı dostu bir seçenek sunuyor. Sonuç olarak bu özel formülasyon arıcılar için güvenilir, etkili ve çevre dostu alternatif sunuyor.”
 

Son Güncelleme Tarihi: 24/01/2024 - 16:03