Ana içeriğe atla

Prof. Silahtaroğlu: Uzaktan eğitime sıcak bakmayanların sayısı azalıyor

16.04.2020

Prof. Dr. Gökhan Silahtaroğlu, koronavirüs salgını sonrası başlayan yeni dönemle birlikte uzaktan eğitim sistemine sıcak bakmayanların sayısının azaldığını söyledi.

d

İstanbul Medipol Üniversitesi Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Gökhan Silahtaroğlu, yeni tip koronavirüs ile birlikte kullanılma oranı artan uzaktan eğitim sistemini değerlendirdi. Sanal sınıfların aslında uzun bir süredir kullanıldığını ifade eden Silahtaroğlu şöyle dedi: “Sanal sınıflar örgün öğretimin yerini almaktan ziyade örgün öğretime bir destek olarak düşünülebilir. Örgün öğretimin, alternatifi olarak düşünülecekse bu takdirde örgün eğitimin avantajlarını sanal sınıflarda kullanamayacaksınız. Bunun için sanal sınıfları kendi avantajlarını ön plana çıkartarak kullanabiliriz. Ancak şu anda bu salgın çerçevesinde yapılan uzaktan öğretimler benim gözlemlediğim kadarıyla örgün eğitimin taklidi şeklinde yapılmaktadır. Oysa uzaktan öğretim kendine has özellikleri ile avantajlara sahip bir öğretim şeklidir. Günümüzün internet video aktarım ve genel çerçevede iletişim teknolojilerini düşünecek olursak sanal sınıflar çok daha farklı şekillerde kullanılabilir. Öyle ki bu teknikleri biz örgün sınıflarda yüz yüze öğretimde kullanamayız.”

“SALGIN ORTAMI HEPİMİZE UZAKTAN EĞİTİMİ ÖĞRETTİ”
Salgın süreci sonrası “uzaktan eğitimi ben yapamam, ben bu eğitim sistemine inanmıyorum” şeklinde görüş beyan edenlerin sayısının azaldığına dikkat çeken Silahtaroğlu, uzaktan eğitim ile birlikte elde edilen fırsatın değerlendirilmesi noktasında şunları söyledi: “Örgün öğretimde bizim en büyük sıkıntılarımızdan bir tanesi mekân yani yer sorunudur. Yer problemi öğrenci sayısı ile birlikte bazen çözülemeyecek hale gelmektedir. Uzaktan öğretimin kendine özgü avantajlarını da kullanarak biz bu mekân sorununu çözebiliriz. YÖK’ün mevzuatına göre örgün eğitim veren kurumlar derslerinin yüzde 30’una kadar olan kısmını YÖK’ten izin almak kaydı ile uzaktan verebilirler. Ancak hepimiz biliyoruz ki bugüne kadar ne öğretim elemanları ne yönetim ne de öğrenci buna pek de sıcak bakmıyordu. Ben kişisel olarak uzaktan öğretimin bu anlamda tüm kurumlara öğretici bir şekilde yansıdığını düşünüyorum. İçinde bulunduğumuz bu salgın ortamı hepimize uzaktan öğretimi nasıl yapacağımızı öğretmiş oldu.”

“DİJİTAL MATERYALİ ÖĞRENCİYE NASIL SUNACAĞIMIZ ÖNEMLİDİR”
Uzaktan eğitim konusunda yaşanan sıkıntılara dair çözümlerini de dile getiren Silahtaroğlu, şu tavsiyelerde bulundu: “Örgün eğitimde de aslında sınıf yönetimi diye bir konu vardır. Öğretmen okullarında eğitim fakültelerinde bu konu bir ders olarak işlenir ya da en azından bir dersin içerisinde özel bir konu başlığı olarak geçer. Sınıf yönetimi nasıl olacak, sınıf düzeni nasıl kurulacak, öğretmenin dersi anlatırken sınıf disiplinini nasıl sağlayacak gibi konular öğretmen adaylarına öğretilir. Sanal sınıflarda da yine bir sınıf yönetimi gerekli olmaktadır. Sınıf içinde bir disiplinin sağlanması gerekmektedir. Bunun sağlanabilmesi için öğretim elemanının sanal sınıf deneyimi esastır. Öğretim elemanı sanal sınıfta derse başlarken doğrudan nerede kalmıştık diye başlamak yerine sınıfa kimler geldi, geçen hafta ne yapmıştık gibi sorularla bir ısınma ortamı yaratmalı ve bu ısınma süresi içerisinde öğrencileri motive etmeye çalışmalıdır. Bunun dışında örgün sınıflarımızda tahta kullanımı önemli bir unsurdur. Örneğin tahta nasıl organize edilecek, soldan mı sağdan mı yazılacak gibi unsurlar çok önemlidir. Benzer şekilde sanal sınıflarda da elimizdeki dijital materyali öğrenciye nasıl sunacağımız önemlidir. Örneğin bir sunum dosyası kullanıyorsak, bu sunum dosyasının öğrencinin görebileceği ve anlayabileceği şekilde hazırlamış olmamız ve uygun parçalara bölerek sisteme koymamız gerekmektedir. Sanal sınıf içinde bulunan beyaz tahtanın kullanımı da önemlidir. Öğretim elamanlarının bu konularda önceden alıştırma yapmasında yarar vardır.”

Söyleşinin tamamı Anadolu Ajansında yayımlanmıştır, okumak için tıklayınız

  

Son Güncelleme Tarihi: 24/02/2023 - 14:11