Ana içeriğe atla

KKTC’nin 10 bin yıllık tarihi gün yüzüne çıkıyor

12.07.2018

İstanbul Medipol Üniversitesi Güzel Sanatlar Tasarım ve Mimarlık Fakültesi, ‘Arkeopark Projesi’ ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin binlerce yıllık tarihine ışık tutuyor. İMÜ GSTMF tarafından Kuz..

d

İlk etabı geçtiğimiz mart ayında tamamlanan proje, bilimi ziyaretçiyle buluşturmayı amaçlıyor. Proje kapsamında ziyaretçilerin ihtiyaçlarına cevap verecek fonksiyonel alanların planlanması ve Akanthou/Tatlısu’yu tüm dünyada tanınır kılmak için estetik kimlik oluşturulması hedefleniyor. 2020 yılına kadar tamamlanması amaçlanan projede ‘Akanthou Arkeolojik Kazısı’ndan elde edilen sonuçlara göre, ‘Neolitik Dönem’de bölgede bulunan yerleşim, örnek 9 adet kerpiç yapı ile rekonstrüksiye edilerek yeniden canlandırılacak. Ayrıca Rum döneminden kalan dikdörtgen planlı ve yaklaşık 40 x 8 mt.lik boyutlardaki 4 adet hayvan ağılının, yeniden işlevlendirilmesi planlanıyor. Ziyaretçilerin Arkeopark’ta geçireceği süre boyunca ihtiyaçlarına karşılık verecek işlevsel, estetik ve konforun birleştiği mekanlar oluşturulacak. Arkeopark’da yer alacak tüm açık ve kapalı alanlar, malzeme, form, doku ve ortak renk özelliklerine sahip ve yerel mimariyi yansıtan bütünsellikte tasarlandı.

ZİYARETÇİLER KAZILARA TANIKLIK EDECEK

KKTC Taşınmaz Eski Eserler ve Anıtlar Yüksek Kurulu tarafından onaylanan Arkeopark’da her yaş grubuna hitabeden eğitim ve uygulama alanları da yer alacak. Programlar kapsamında, ziyaretçiler Tatlısu’nun köklü tarihi içinde kendi serüvenleri ve arkeolojik veriler hakkında bilgi sahibi olacak aynı zamanda ‘Neolitik Dönem’e dair yapı teknikleri öğrenecek. Bölge turizmi açısından büyük önem taşıyan proje Tatlısu Arkeopark’ını ziyarete gelen kişilere gerçek bir kazıya canlı tanıklık fırsatı tanımasıyla da dünyadaki diğer örneklerinden ayrılıyor. Ziyaretçiler ayrıca dönemin ev yaşantısı, gıda yapımı ve avcılık ve balıkçılık gibi geleneksel geçim kaynaklarının tanıtıldığı etkinlere katılma imkânı bulacak.

 ÖĞRENCİLER ULUSLARARASI ÖLÇEKTE PROJE HAZIRLIYOR

İstanbul Medipol Üniversitesi Güzel Sanatlar Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi ve Arkeopark Çalışma Grubu Proje Yöneticisi Yrd. Doç. Dr. Gülhan Benli, proje ile öğrencilerin disiplinler arası çalışmalara yatkınlık kazandığını söyledi. Projenin Kültürel Miras Yönetimi Grubu tarafından hazırlandığını kaydeden Dr. Benli şöyle dedi: “İki öğrenciyle başlayan serüvenimiz iç mimarlık ve çevre tasarımı bölümü, endüstri ürünleri tasarımı bölümü ve görsel iletişim tasarımı bölümlerinde öğrenim gören 5 öğrencimizin aramıza katılmasıyla devam etti. Disiplinler arası çalışmalara yatkınlık kazandıran bu proje ile öğrencilerimiz kültür, tarih ve sanatsal verilerin güncel yaşam ile entegre edilmesi yönünde araştırma yapmayı, kullanıcı gereksinimlerine çözüm bulmayı öğrendi. Daha mezun olmadan hazırladıkları projenin ulusal ölçekte bir kurum tarafından tek seferde onaylanması da evrensel kriterlerin doğru uygulandığı anlamını taşıyor.”

Son Güncelleme Tarihi: 03/03/2023 - 09:29