Medipol’de ‘Engelliler Haftası’ konferansı düzenlendi

07.05.2018

İstanbul Medipol Üniversitesinde ‘Engelliler Haftası’ kapsamında düzenlenen konferansta engellilerin hayatı farklı boyutlarıyla ele alındı.

1

İstanbul Medipol Üniversitesi Farkındalık Topluluğu tarafından ‘Engelliler Haftası’ kapsamında konferans düzenlendi. Engellilik sorunu, engelliliğin önlenmesi ve engellilerin eğitimi konusunun değerlendirildiği konferansa Türkiye Beyaz Ay Derneği Başkanı 22.-23. Dönem İstanbul Milletvekili Lokman Ayva, görme engelli yazar Halis Kuralay, ortopedik engelli bürokrat Ayhan Metin ve müzik terapisti Hakan Sezgin katıldı. Güney Kampüs Konferans Salonunda düzenlenen konferansta ilk sözü alan Lokman Ayva, insanlığa fayda sunabilecek birinin engelli olduğu için sistem dışına itildiğini, bu yüzden de potansiyelini açığa çıkaramadığını söyledi. Engellilerdeki cevheri ‘Engelliler İçin Gelecek Vizyonu Projesi’ ile açığa çıkaracaklarını kaydeden Ayva, yaşamı engelliler için uygun hale getirmek istediklerini söyledi. Doğuştan gözleri görmeyen 45 yaşındaki yazar Halis Kuralay da görememenin birçok dezavantajını yaşamasına rağmen bu durumdan hiçbir zaman şikâyet etmediğini söyledi. Engelli bireylere anormal denmesinin onları dışlamak anlamına geldiğini kaydeden Kuralay, ‘anormal’ kelimesinin yerine ‘farklı’ ifadesinin kullanılmasını istedi. Ortopedik engelli bürokrat Ayhan Metin ise engelliler için eğitim, istihdam, sanat, spor ve erişilebilirlik konularını içeren bir sunum gerçekleştirdi. Sporla tanıştıktan sonra ‘engelli psikolojisi’nden sıyrıldığını kaydeden Metin, kendine olan güvenini sporla kazandığını, engelli bireylere güvenilmesi ve destek verilmesi gerektiğini söyledi. Konuşmaların ardından engellilerden oluşan müzik korosu kısa bir konser verdi.

Son Güncelleme Tarihi: 03/03/2023 - 10:17