‘Hasta güvenliği sağlık hukukuyla sağlanır’

15.12.2017

Medipol Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fulya İlçin Gönenç, hasta güvenliğinin ancak sağlık hukuku sayesinde sağlanabileceğini ifade etti.

s

Medipol Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fulya İlçin Gönenç, Antalya’da yapılan Uluslararası Hasta Güvenliği ve Sağlık Finansmanı Kongresi’nde “Sağlık Hukukunda Hasta Güvenliği” başlıklı bir sunum yaptı. Hasta güvenliği konusunun aynı zamanda koruyucu hukuk hizmeti olarak da ele alınabileceğini söyleyen Gönenç, sağlık hizmetine bağlı hataların önlenmesi ve bu hataların neden olduğu zararların ortadan kaldırılmasında hasta güvenliğinin sağlık hukuku bakımından önemine değindi. Gönenç, sağlık hizmet sunumunda kalitenin artırılmasının, sağlık kurumunda hasta ve çalışanlar için muhtemel risklerin belirlenmesinin ve bu risklerin giderilmesi için uygun yöntem ve tekniklerin geliştirilmesinin sağlık hizmet uygulamaları ve sağlık hukuku açısından önemini belirtti. Hastaya uygulanacak girişimsel işlemler için başta hastanın rızasının alınması olmak üzere, ilaç güvenliği ve cerrahi güvenliğin sağlanmasıyla sık karşılaşılan hatalı tıbbi girişimlerin azaltılmasının mümkün olabileceğini kaydeden Gönenç, kalite yönetim sistemlerinin oluşturulması ve mevcut riskleri azaltmaya yönelik tedbirlerin alınmasının hukuki ihtilafları da önleyeceğini ifade etti.

Son Güncelleme Tarihi: 08/03/2023 - 10:30