“Kırım, Rusya’nın Karadeniz stratejisinin merkezinde yer alıyor”

08.11.2017

Medipol Üniversitesi Öğretim Görevlisi Çağrı Alagöz, Rusya’nın egemenliği altına aldığı Kırım’ın yüzyıllardır Rusya’nın Karadeniz stratejisinin merkezinde olduğunu söyledi.

d

Medipol Üniversitesi Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Öğretim Görevlisi Çağrı Alagöz, Uluslararası Sosyal Bilimler Araştırmaları Kongresi’nde “Rusya’nın Karadeniz Stratejisinde Kırım’ın Tarihsel-Jeopolitik Yeri” başlıklı bir konuşma yaptı. Azerbaycan’da yer alan Bakü Avrasya Üniversitesinde bu yıl ikincisi düzenlenen kongrede Alagöz, Rusya’nın Kırım’ı egemenliği altına almasının arkasında Rusların yüzyıllardır süregelen güvenlik fobisi ve deniz devleti olma politikasının olduğunu söyledi. Uzun yıllar Rus dış politikasına yön veren siyaset bilimci Aleksandr Dugin'in “Rus Jeopolitiği ve Avrasyacı Yaklaşım” adlı eserinden konuyla ilgili bazı örnekler de sunan Alagöz, Rusya’nın Batı’ya karşı küresel bir güç olabilmek için Karadeniz’e hâkim olmayı istediğini anlattı.

Son Güncelleme Tarihi: 08/03/2023 - 11:08