Alagöz: Türk dünyasının birliğinde Gaspıralı’nın rolü büyük

04.11.2015

Medipol Üniversitesi Sağlık Kurumları İşletmeciliği Öğretim Görevlisi Çağrı Alagöz, Rus Çarlığı’nın Türk topluluklarına uyguladığı asimilasyon politikalarına karşı Türk dünyasında gerçekleşen milli..

9e5-249c4f320458-Cagri_Alagoz_Carlik_Rusya.jpg

Medipol Üniversitesi Sağlık Kurumları İşletmeciliği Öğretim Görevlisi Çağrı Alagöz, Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de düzenlenen 13. Uluslararası Türk Dünyası Sosyal Bilimler Kongresi’ne katıldı. 28-30 Ekim 2015 tarihleri arasında gerçekleşen kongrede Alagöz, “Rusya Türkleri Arasında Yenileşme Hareketi ve İsmail Gaspıralı’nın Fikri Mücadelesi” başlıklı bir bildiri sundu. Alagöz, Türk dünyasının yabancılaşmış toplumlar haline gelmesinin nedeninin, Çarlık Rusyası ve Sovyetler Birliği dönemlerinde uygulanan asimilasyon politikaları olduğunu söyledi. Alagöz, Rus Çarlığı’nın Türk dünyasında uyguladığı asimilasyon politikalarına karşı Türk dünyasında gerçekleşen milli uyanışının öncüsünün ise Kırım Türk’ü Gaspıralı İsmail olduğunu anlattı.

Son Güncelleme Tarihi: 15/03/2023 - 11:52