Aydın: Osmanlı’nın en önemli yazılı kaynakları mahkeme defterleridir

20.03.2015

Medipol Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Akif Aydın, Osmanlı dönemi sosyal, iktisadi ve hukuk tarihinin en önemli kaynaklarının mahkeme defterleri olduğunu söyledi.

b6e5181c-dce1-4e23-8fc2-5972d9ad763b-M_Akif_Aydin.jpg

Medipol Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Akif Aydın, Geleneksel Perşembe Toplantıları kapsamında “İstanbul Kadısı Rehberliğinde XVI. Yüzyıl İstanbul’unda Bir Gezi” başlıklı konuşma yaptı. Konuşmasında Osmanlı Devleti döneminde İstanbul’da tutulan mahkeme defterleri ışığında şehrin resmi ve örfi hukuk yapısından bahseden Aydın, bugünkü arşivlerde olan en eski mahkeme defterlerinin 1400’lü yıllardan geldiğini ve İstanbul mahkemelerine ait bugüne kadar gelmiş 10 bin defterin bulunduğunu söyledi. İstanbul dışında Anadolu ve Trakya’daki şehirlere ait 10 bin mahkeme defterinin bugüne arşivlerde olduğunu belirten Aydın, “Osmanlı coğrafyasında bugün bulunmayan şehirlerdeki defterlerin 5000 tanesinin elektronik kopyası bugün Bağlarbaşı’nda yer alan İslam Araştırmaları Merkezi’nde bulunuyor. Şu an arşivlerimizde toplam 25 bin mahkeme defteri var. Osmanlı dönemindeki mahkeme defterlerinin büyük bir bölümü Türkçe olarak yazılırken, bir kısmı ise Arapça olarak metinleştirilmiştir” dedi.

Son Güncelleme Tarihi: 17/03/2023 - 13:50