Ana içeriğe atla

Yükselen: Yasaklamak yerine sınırlamak daha yararlı

24.03.2015

Medipol Üniversitesi Çocuk Gelişimi Bölüm Başkanı Doç. Dr. Arzu Yükselen, çocuklar tarafından büyük ilgi gören ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının incelemeye aldığı Minecraft oyunuyla ilgili..

7b9dd58c-a838-4a4b-a968-642beaa2ec0c-arzu_yukselen_arsiv.jpg

Doç. Dr. Arzu Yükselen, geçtiğimiz günlerde Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından incelemeye alınan ve çocukların evler inşa edip madenler bularak yaratıcılıklarını geliştirdiklerini ve sosyalleştiklerini iddia ettikleri bilgisayar oyunu hakkında Milliyet Gazetesine demeç verdi. Minecraft ve benzeri oyunların yasaklanmadan önce çocukların aileleri tarafından bilgilendirilmesi ve yönlendirilmesi gerektiğini ifade eden Yükselen, bu tür şiddet içeren oyunların, çocukların sosyal ve duygusal gelişimleri açısında sakıncalarının olabileceğini söyledi. Yasaklamak yerine sınır koymanın daha yararlı olabileceğini ifade eden Yükselen, “Yasaklamak da çocukların yasaklanan şeye karşı ilgi ve merak duygusunu harekete geçirebilir. Bunun yerine sınırlar koymak çok daha  yararlı olacaktır. Çocuk, sınır koyulduğunda kendisini güvende hisseder ve bu da onun gelişimini olumlu yönde etkiler. Hangi oyunları ne zaman, ne kadar süreyle oynayacağı gibi durumlar anne ve babalar tarafından belirlenip bu konuda çocukla fikir birliğine varılabilir. Bilinçli olarak seçilen, çocuğun yaşı ve gelişimsel düzeyine uygun oyunların çocuğun gelişimini, hayal gücünü olumlu yönde etkileyebileceği de göz ardı edilmemelidir” dedi.

“ÇOCUK TEKNOLOJİK ARAÇLA YALNIZ KALMAMALI”
Çocukların teknolojik araçlarla ebeveyn denetiminde uzak yalnız başlarına bırakılmaması gerektiğini de belirten Doç. Dr. Yükselen, “Bir başka önemli konu çocukların teknolojik araçlarla yalnız başlarına, yetişkin denetiminden uzak bırakılmamasıdır. Çocuklar bu araçlarla ilgilenirken anne ve babaların görüş alanı içinde olmaları sağlanmalıdır. Örneğin evde herkesin bir arada olduğu yaşam alanında oynanması sağlanabilir. Çocuğun daha çok arkadaşlarıyla sosyal ortamlarda, açık alanda oyunla geçireceği zamanın teknolojik ürünlerle geçireceği zamandan daha fazla olması gerektiği de unutulmamalıdır” dedi.

Son Güncelleme Tarihi: 17/03/2023 - 13:49