Bilgin: Türkiye, Çin ve Rusya ile yakınlaşıyor

02.09.2016

Medipol Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mert Bilgin, Türkiye’nin Suriye operasyonları için BM Güvenlik Konseyi’nin 5 daimi üyesinden destek almak istediğini, bu nedenle de Çin ve Rusya ile siy..

0d403094ea9-Mert_Bilgin.JPG

Medipol Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mert Bilgin, dün TRT ekranlarında yayınlanan Dünya Gündemi programında Fırat Kalkanı Operasyonu çerçevesinde Türkiye’nin dış politikasını değerlendirdi. Fırat Kalkanı Operasyonu’nun BM Sözleşmesi’nin meşru müdafaayı düzenleyen 51. maddesi kapsamında tanımlanabileceğini ifade eden Bilgin, Suriye vakasındaki hukuki meşruiyetin uluslararası siyasi konjonktürden ayrı düşünülemeyeceğini söyledi. Türkiye’nin Suriye operasyonları için BM Güvenlik Konseyi’nin 5 daimi üyesinden destek almak istediğini ifade eden Bilgin, bu nedenle de Rusya ve Çin ile siyasi yakınlaşmaya girildiğini öne sürdü. Bilgin, TSK’nın Suriye'deki mevcudiyetinin daha uzun sürmesi halinde Türkiye'nin başta İran ve Irak olmak üzere bölge ülkelerinin olduğu kadar yerel unsurların da desteğini almak durumunda olduğunu öne sürdü. ABD ve Rusya arasında bu hafta ivme kazanması beklenen Suriye müzakerelerinde, insani boyutun başlangıç noktası olarak kabul edilmesi halinde ilerleme olabileceğini belirten Bilgin, aksi halde “ülkelerin siyasi pozisyon alırken çözümün bir süre daha ertelendiği durumun” bir süre daha devam edeceğini vurguladı.

Son Güncelleme Tarihi: 10/03/2023 - 10:43