Ana içeriğe atla

Doç. Dr. Hanefi Özbek, Türk Müziğinin tarihini anlattı

03.01.2013

Geleneksel Perşembe Toplantıları’nda konuşan Doç. Dr. Hanefi Özbek, Türk Müziğinin köklerinin Sümerlere dayandığını söyledi. Özbek’e göre Batılılar pek çok sanat dalında olduğu gibi müzikte de Doğu..

Geleneksel Perşembe Toplantıları’nın son iki haftadaki konuğu Sağlık Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Hanefi Özbek oldu. Özbek, geçen hafta Kavacık Kampüsü’nde yaptığı “Türk Müziği 1” başlıklı sunumu, bu hafta Haliç Yerleşkesinde katılımcılarla paylaştı.

Rektör Prof. Dr. Sabahattin Aydın ve Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ömer Ceran’ın da aralarında olduğu çok sayıda akademisyen ve idari personelin izlediği sunumunda Özbek, Türk ve Batı Müziğinin tarihini anlattı.

Profesyonel sayılabilecek düzeyde müzikle ilgilenen ve Van Türk Musiki Derneği ile Yüzüncü Yıl Üniversitesi Eğitim Fakültesi Müzik Eğitimi Bölümü’nün kurucularından biri olan Hanefi Özbek, Laika Karabey Akıncı imzalı Garp Gözüyle Türk Musikisi kitabından alıntılar yaptı. Türk Müziğinin kökenlerinin Sümer Musiki Sistemine dayandığını söyleyen Özbek, pençgâh makamının 5 bin sene önce bile var olduğunu anlattı. Özbek, 5 bin yıllık bir mezardan çıkan Sümer flütünün fotoğrafını katılımcılarla paylaştı.

Ünlü İspanyol aktör Antonio Banderas’ın başrolünde oynadığı 13. Savaşçı filmine atıf yapan Özbek, filmdeki sahnelerden hareketle Ortaçağ’ın Batı için karanlık, Doğulular için aydınlık bir çağ olduğunu söyledi. Özbek, bazı Batılı bilim adamlarının Doğulu bilim adamlarının eserlerini kendi dillerine çevirirken kendi eserleriymiş gibi gösterdiklerini söyledi.

Son Güncelleme Tarihi: 24/03/2023 - 11:27