“Kuzey Irak’taki petrol kuyuları çok verimli”

20.10.2016

Musul operasyonun enerji ayağını ele alan Medipol Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mert Bilgin, Kuzey Irak’ta petrol kuyularının çok verimli olduğunu, üretim maliyetinin de çok düşük olduğunu s..

-517b393efbfb-Mert_Bilgin.JPG

Medipol Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mert Bilgin, Musul operasyonunu Yeni Şafak Gazetesine değerlendirdi. Kuzey Irak'taki petrol üretim maliyetinin çok düşük oluğunu ifade eden Bilgin, petrol kuyularının çoğunun verimliliklerini muhafaza ettiğini söyledi. Petrol kuyularının karlılık oranının yüksek olduğunu belirten Bilgin, DAEŞ’in kuyulardan önemli bir finansal kaynak sağladığını savundu. Musul'un Irak rejiminin denetimine girmesinin DAEŞ'in sadece mevzi değil mali kaynak kaybetmesine de neden olacağına dikkat çeken Bilgin, Musul'un Kuzey Irak petrol ve gaz projelerinin üretim ve taşınması noktasında da önemli olduğunu söyledi. Bilgin şöyle devam etti: "Musul'un rejim kontrolünde olması Kerkük-Yumurtalık boru hattının daha güvende kalmasına katkıda bulunuyor. Bu durum tarihi anlam ifade eden Musul-Kerkük-Hayfa petrol boru hattının ya da olası bir Kerkük-Musul-Akdeniz boru hatlarının gündeme gelmesine sebep olabilir. Türkiye böyle bir oluşumun barış ve istikrar üzerine inşa edilmesine karşı değildir. Ancak kendisinin dışarıda kaldığı durumda yoğunluğunu ve etkisini giderek artırmakta olan terörü besleyebileceği endişesini ifade etmektedir".

Son Güncelleme Tarihi: 10/03/2023 - 10:17