Ana içeriğe atla

Prof. Dikbaş: Pandemi, tasarım ve mimariye yeni kriterler getirecek

10.06.2020

İstanbul Medipol Üniversitesi GSTMF Dekanı Prof. Dr. Atilla Dikbaş, koronavirüs (COVID-19) pandemisi ile birlikte tasarım ve mimariye yeni kriterler geleceğini söyledi.

Atilla_Dikbas_Ho

İstanbul Medipol Üniversitesi Güzel Sanatlar, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Atilla Dikbaş ile Öğretim Üyeleri Dr. Yazgı Aksoy, Dr. Şehnaz Cenani Durmazoğlu ve Dr. Mustafa Erdem COVID-19 pandemisinin mimariye etkileri ve şehircilik alanında yapılması muhtemel yeniliklere ilişkin açıklamalarda bulundu. Prof. Dikbaş, kısa vadede COVID-19’un yayılma riskini azaltabilmek için var olan mekanlarda sosyal mesafeyi koruyup teması en aza indirebilmek adına yeni düzenlemeler yapılması gerektiğini söyledi. Uzun vadede kentsel tasarım, toplu konut ve konut mimarisi için yeni kriterlerin hayata geçmesinin önemli olduğunu belirten Dikbaş “Uzun vadede ise sadece tasarıma değil, doğa ile olan daha geniş ilişkimize de odaklanmak gerekecektir. Bu son yüzyılda gerçekleşen yoğun kentleşme, dikey mimari ürünleri bu salgınla birlikte elenip, şehirsel evrim bizi eski mimari anlayışımıza geri dönmeye zorlayabilir.” dedi.

AKSOY: RİSK AZALTICI YENİ TASARIM ANLAYIŞLARI ORTAYACA ÇIKACAK
Kentsel Tasarım ve Peyzaj Mimarlığı Bölüm Başkanı Dr. Yazgı Aksoy ise yeni planlanacak kentsel alanlar ve bünyesindeki donatı alanları, yaşam mekanları, özellikle de yapılardaki bina giriş ve çıkışlar, merdivenler, asansörler gibi ortak kullanım alanları tasarlanırken salgın hastalıklar bağlamında risk azaltıcı yeni tasarım anlayışlarının ortaya çıkabileceğini ifade etti. Dr. Öğretim Üyesi Şehnaz Cenani Durmazoğlu da pandeminin yaşamın düzenli bir parçası olması halinde insanların ihtiyaç duyduğu esnek, sürdürülebilir şehirler için kentsel planların bir sağlık perspektifi ile değerlendirilmesi ve tasarlanmasının akılcı olacağını söyledi. Dr. Mustafa Erdem ise 1800’lerde kolera salgınlarıyla mücadele etmek için yeni sıhhi tesisat ve kanalizasyon sistemleri inşa edildiğini, bununla ilintili olarak kent içi yolların asfaltlandığını, sıhhi tesisat ve kanalizasyon sistemine uygun olarak yeniden düzenlendiğini söyledi. 

Söyleşinin tamamı Anadolu Ajansında yayımlanmıştır, okumak için tıklayınız.

Son Güncelleme Tarihi: 24/02/2023 - 11:46