Ana içeriğe atla

Şentop: Yeni sistemde hükümetler doğrudan millet tarafından seçilecek

20.03.2017

Medipol Üniversitesinde konuşan Meclis Anayasa Komisyonu Başkanı Mustafa Şentop, 14 yıldır Türkiye’de vesayet savaşı verdiklerini, 15 Temmuz’da FETÖ ile bu vesayetin canlandırılmak istendiğini söyl..

7eb-4878-9481-7bed45d11266-_MG_4999.JPG

TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı ve AK Parti İstanbul Milletvekili Prof. Dr. Mustafa Şentop, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi modelini Medipol Üniversitesinde anlattı. İdeal Hukuk Kulübünün organizasyonuyla Kavacık Güney Yerleşkesinde gerçekleşen konferansa Rektör Prof. Dr. Sabahattin Aydın, Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Akif Aydın, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı. Kısa bir açış konuşması yapan Rektör Aydın, Cumhurbaşkanlığı Sisteminin kamuoyunda rejim ve sistem değişikliği çerçevesinde değerlendirildiğini ancak şahsen kendisinin bunu bir “işletim sistemi değişikliği” şeklinde yorumladığını söyledi.

“15 Temmuz’da vesayet canlandırılmak istendi”
Aydın’ın ardından konuşan Prof. Dr. Mustafa Şentop Cumhurbaşkanlığı Sisteminin doğru bilgiler göz önünde bulundurularak yorumlanması gerektiğini ifade etti. Türkiye’de bürokratik vesayetin 1961 Anayasasıyla oluştuğunu savunan Şentop, 61 Anayasası ile Türkiye’ye İkinci Dünya Savaşı mağluplarına dikte edilen sistemin reva görüldüğünü savundu. 14 yıldır Türkiye’de vesayet savaşı verdiklerinin altını çizen Şentop, bürokratik vesayetin mevcut anayasada yerini koruduğunu, 15 Temmuz’da FETÖ ile bu vesayetin canlandırılmak istendiğini söyledi. Türkiye’de hükümetlerin meclis dengelerine bağlı olarak kurulduğunu savunan Şentop, Cumhurbaşkanlığı Sistemiyle hükümetlerin doğrudan millet tarafından seçileceğini, hükümetlerin meşruiyetini ise doğrudan milletten alacağını kaydetti.

Son Güncelleme Tarihi: 08/03/2023 - 15:49