Ana içeriğe atla

‘Sınır tanımayan bilim insanları’ tecrübelerini Medipol’de paylaştı

08.05.2017

Dünyanın en iyi üniversitelerinde gerçekleştirdikleri çalışmalarla çok sayıda ödüle layık görülen Türk bilim insanları, tecrübelerini Medipol Üniversitesinde gerçekleştirilen 5. Yurt Dışı Farkındal..

5-68680d0d4a76-TAF_NETWORK.jpg

Kanseri erken teşhis eden cihaz, erkek kısırlığına mikroçip ile çözüm, kanserin teşhisinde cep telefonu ile uyumlu test gibi dünyanın dikkatini çeken pek çok önemli çalışmaya imza atan Türk bilim insanları beşincisi Medipol Üniversitesinde gerçekleştirilen Yurt Dışı Farkındalık Zirvesi’nde tecrübelerini anlattı. Medipol Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sabahattin Aydın’ın ev sahipliğinde Kavacık Güney Yerleşkesinde yapılan zirveye Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Prof. Dr. Davut Kavranoğlu ve Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) Başkanı Prof. Dr. Ahmet Cevat Acar’ın yanı sıra ABD Eski Başkanı Barack Obama tarafından ‘Genç Bilim İnsanları ve Mühendisler Başkanlık Kariyer Ödülü’ne layık görülen Northwestern Üniversitesinden Sinan Keten, ölçülemez denilen ışığın sesini ölçen Cambridge Üniversitesinden Mete Atatüre, Drexel Üniversitesi Biyomedikal Mühendisliği Bilim ve Sağlık Sistemleri Fakültesi Kurucu Dekanı Banu Onaral, erkek kısırlığına mikroçip ile çözüm bulan Stanford Üniversitesinden Utkan Demirci, MIT Technology Review Dergisi tarafından tıpta ve biyolojide çığır açan liderlerden biri olarak gösterilen Stanford Üniversitesinden Naşide Gözde Durmuş’un da aralarında olduğu isimler konuşmacı olarak katıldı.

“BEYİN GÖÇÜNÜ ÖNCE BEYİN KAYBI OLARAK GÖRDÜK”
Zirve Medipol üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sabahattin Aydın’ın konuşmasıyla başladı. Zirvenin beyin göçü konusuna odaklandığını ifade eden Prof. Aydın, “Beyin göçünü önce beyin kaybı olarak düşündük. Ardından ise bu beyni nasıl geri getirebiliriz diye hesaplar yaptık. Ancak bilgiyi medeniyetlerin ortak paydası olduğu anlayışıyla bakarsak bu durumu beyin göçü olarak değil de belki beyinlerin ortak kullanımı olarak tanımlayabiliriz. Olaya böyle bakınca her bir değerimizden dünyadaki diğer medeniyetlerin yararlanması fırsatı doğar. Belki de bir araya gelerek büyük sinerjiler oluşturabiliriz” dedi.

“TÜRKİYE DÜNDEN DAHA İYİ BİR DURUMDA”
Türkiye’nin eski dönemlere göre bugün daha iyi imkânlar içerisinde olduğunu ifade eden TÜBA Başkanı Prof. Dr. Ahmet Cevat Acar ise "Türkiye bizim öğrenci olduğumuz yıllara göre oldukça iyi imkânlar içerisinde. Bugün Türkiye dünden daha iyi durumda. Cumhuriyet tarihinde yapılan birçok olumlu girişimin meyveleri alınmaya başlandı. Türkiye ülke olarak gerekli potansiyellere sahiptir. Ayrıştırıcı girişimlere karşılık farklılıklarımızı zenginlik sayacak davranışlar içerisinde olmamız bizleri geleceğe daha olumlu bir şekilde taşır" diye konuştu.

“KALKINMIŞ ÜLKELER BİLGİ EKONOMİSİNE GEÇİYOR”
Açış konuşmasında bilimin günümüzdeki önemine değinen Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Prof. Dr. Davut Kavranoğlu da “Peşinden gittikçe bilimin önemi artıyor. Şu an icat edilenler bundan sonra icat edileceklerin yanında hiçbir şey. Artık dünya 1990’larda Clinton’ın ABD Başkanı olmasıyla ve internetin ABD tarafından çok büyük ölçüde desteklenmeyle bilimin baskın unsur olarak öne çıktığı bir ekonomik paradigmaya geçti. Kalkınmış ülkeler bu sebeple bilgi ekonomisine geçiyorlar. Ekonominin ana dinamiği bilimde elde edilen gelişmeler oldu” dedi.

İLHAM VEREN 8 DAKİKA
Konuşmaların ardından bilim insanlarına ‘Sınır Tanımayan Başarı Ödülleri’ takdim edildi. Ödül töreninin ardından 10 bilim insanının 8’er dakikalık konuşmalarının yer aldığı ‘İlham Veren 8 Dakika’ programı başladı. 2 gün süren zirvede yurt dışında lisansüstü eğitim fırsatları, yurtdışındaki üniversitelerin ekosistemleri ve Türkiye-bilim konuları bilim insanların perspektifiyle yapılan oturumlarda ve atölyelerde masaya yatırıldı.

Son Güncelleme Tarihi: 08/03/2023 - 15:10