“Doğumhanelerin ev ortamına benzetilmesi doğumu kolaylaştırır”

21.05.2015

Medipol Üniversitesi’nde düzenlenen “Türkiye'de Bağımsız Ebelik” konulu söyleşide konuşan Ebe Serpil Varlık, Almanya ile Türkiye’deki ebeliği kıyasladı ve doğumhanelerin ev ortamına benzetilmesinin..

be997e616-Ebelik_Soylesisi_Serpil_Varlik.JPG

Ebe Serpil Varlık, Medipol Üniversitesi’nde düzenlenen "Türkiye’de Bağımsız Ebelik" başlıklı söyleşide konuştu. 20 Mayıs 2015 Çarşamba günü Ebelik Öğrenci Kulübü tarafından Kavacık Kampüsünde gerçekleştirilen söyleşiye Ebelik Kulübü öğrencileri katıldı. Almanya’nın Frankfurt kentinde 10 yıl ebelik yaptıktan sonra, 5 yıldır İstanbul'da mesleğine devam eden Varlık, söyleşisinin ilk kısmında Almanya’daki ebelik sistemini, ikinci yarısında ise Türkiye’de bağımsız ebe olarak nasıl çalıştığını ve yaptığı geleneksel ebelik uygulamalarını anlattı. Varlık, Almanya’da bağımsız ebeleri destekleyen ve denetleyen bir sağlık politikasının olduğunu, ebelerin evde doğum konusunda kadınlara yardımcı olabildiğini ve hastaneye gidilmesi gerektiğinde de doğumu hastanede takip edebildiklerini söyledi. Varlık, Türkiye’de ev doğumlarının mümkün olmadığını, ancak doğumhanelerin ev ortamına benzetilmesinin gebenin kendini daha rahat hissetmesini ve doğumun daha kolay gerçekleşmesini sağlayacağını söyledi. Varlık, Türkiye'de bağımsız ebe olarak nasıl çalıştığını, yaptığı geleneksel ebelik uygulamalarını ve gebe, lohusa ve emzirme eğitimlerini ve ev ziyaretlerinden bahsederken, ayrıca ebe çantasında bulundurduğu malzemeleri öğrencilere anlattı. Söyleşide Medipol Üniversitesi Ebelik Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Filiz Okumuş ise Almanya gibi ebelik sistemi oturmuş ülkelerdeki ebelik hizmetlerinden öğrencilerimizin haberdar edilmesinin ve çağdaş ebelik anlayışına sahip ebelerle tanışmalarının faydalı olduğunu ve tüm bunların öğrencilerin ufkunu genişlettiğini belirtti.

Son Güncelleme Tarihi: 17/03/2023 - 10:40