Ana içeriğe atla

Karakayalı: Organ nakli ile hastalar tedavi masraflarından da kurtulur

12.03.2015

Kavacık Kampüsünde düzenlenen “Tıbbı, Dini ve Hukuki Boyutları ile Organ Bağışı” toplantısında konuşan Medipol Üniversitesi Hastanesi Organ Nakil Merkezi Direktörü Prof. Dr. Hamdi Karakayalı, organ..

fc9435ba-d5f6-40fa-9840-f255dca96112-organbagisihaberi.jpg

Medipol Üniversitesi Hastanesi Organ Nakil Merkezi ve Medipol Üniversitesi Mezunları Derneği tarafından düzenlenen “Tıbbı, Dini ve Hukuki Boyutları ile Organ Bağışı” konferansına Prof. Dr. Hamdi Karakayalı, Vaiz Alaattin Mehmetalioğlu ve Avukat Nazlı Sezer konuşmacı olarak katıldı. Kavacık Kampüsü’nde düzenlenen konferansa akademisyenler ve öğrenciler katıldı. Konferansta Medipol Üniversitesi Hastanesi Organ Nakil Merkezi Direktörü Prof. Dr. Hamdi Karakayalı organ bağışı konusunu tıbbi açıdan ele alırken, Vaiz Alaattin Mehmetalioğlu dini, Avukat Nazlı Sezar’da hukuki açıdan değerlendirdi. Konuşmasına organ naklinin önemine değinerek başlayan Prof. Karakayalı, organ nakli için iki kaynağın bulunduğunu söyledi. Bu kaynaklardan ilkinin beyin ölümü gerçekleşmiş ve organlarını bağışlamış kişilerin olduğunu diğerinin de organlarını bağışlayan canlı donörler olduğunu belirtti. Organ naklinde cins, ırk, din ve zengin fakir gibi farklılıkların gözetilmediğini ifade eden Karakayalı, sadece Sağlık Bakanlığı’nın belirlediğini kuralların gözetildiğini ve bu kurallar dâhilinde nakil işleminin gerçekleştirildiğini kaydetti. Organ naklinin ülkeye sağlık ve yaşam katkısından başka ekonomik olarak da katkısının olduğunu belirten Karakayalı, organ nakli ile hastaların tedavi masraflarından kurtulduklarına işaret etti. Öte yandan dünyadaki diğer ülkelerde donör bağışlama oranlarının yüksek olduğunu ancak Türkiye’de bu oranın henüz düşün olduğunu ifade eden Karakayalı, “Türkiye’de her 5 beyin ölümünde bir organ bağışı yapılıyor. Dünyadaki diğer ülkelerde donör bağışlama oranı çok yüksek ancak Türkiye’de henüz düşük bir oran var. Bunun nedenleri arasında ekonomi, dini kaygılar ve gelenek gibi faktörleri sayabiliriz” dedi.

“ORGAN BAĞIŞI TİCARETE ALET EDİLMEMELİ”
Vaiz Alaattin Mehmetalioğlu ise organ nakli konusunu dini açıdan değerlendirdi. İnsanların sahip olduğu her şeyin Allah tarafından insanlara emanet edildiğini anımsatan Mehmetalioğlu, bu yüzden organ naklinin ticarete alet edilemeyeceğini, sadece bağış olarak naklin yapılabileceğini söyledi. İslam âlimlerinin genel hükümlerden yola çıkarak özel hükümlere fetvalar verdiğini belirten Vaiz Mehmetalioğlu, zaruret durumlarında organ bağışının caiz olduğunu ve yapılabileceğini söyledi. Toplantıda Avukat Nazlı Sezer de organ ve doku nakli konusunda Türk Ceza Kanununda yer alan madde ve düzenlemelerden bahsetti.

Son Güncelleme Tarihi: 17/03/2023 - 14:12