Ana içeriğe atla

“Batı, hastane sistemini İslam Medeniyetinden aldı”

01.03.2017

Medipol Üniversitesinin ev sahipliği yaptığı konferansta konuşan Öğretim Üyemiz Prof. Dr. Talip Alp, “Batı’nın karanlık diye adlandırdığı çağ, yine Batı’nın ürünüdür. İslam Medeniyeti son derece ay..

a67c3dcc-acea-457f-bab3-74c8615c322b-_MG_0771.JPG

Medipol Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi ve TÜBİTAK Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Talip Alp, Kavacık Güney Yerleşkesinde Eğitim ve Değişim Derneği (E-Der) tarafından düzenlenen “İslam Medeniyetinde Bilim” konulu konferansta konuştu. E-Der Başkanı Ali Kocadayı’nın açış konuşmasıyla başlayan konferansa Beykoz İlçe Milli Eğitim Müdürü Kazım Bozbay, Medipol Üniversitesi Genel Sekreter Yardımcısı Zeki Ağralı, REMER Müdürü Prof. Dr. Gürkan Öztürk ve TESA Vakfı Yurt Müdürü Zafer Günaydın’ın da aralarında olduğu akademisyenler, STK temsilcileri ve farklı branşlardan öğretmenler katıldı. Konferansta insanlığın tecrübelerinin kolektif olduğuna dikkat çeken Prof. Talip Alp, medeniyet kavramının milattan önce Sümerler, Babiller ve diğer medeniyetlerin katkılarını kabul etmeden anlaşılamayacağını belirtti. Alp şöyle dedi: “Batı’nın karanlık diye adlandırdığı çağ, yine Batı’nın ürünüdür. Milattan sonra 500-1500 yılları, İslam Medeniyetinin parladığı son derece aydınlık bir çağdır. İslam’ın gelmesiyle karanlık dünyaya bir can gelmiştir. Şam, Endülüs, Bağdat, Kahire ve İstanbul gerçek birer medeniyet merkezleridir. Arapça yüzyıllarca hem Doğuda hem Batıda bilim dili olmuştur.”

“MEDENİYETİMİZİN DEĞERLERİ MEB MÜFREDATINA GİRMELİ”
İslam Medeniyetine ait değerlerin genç nesillere öğretilmesi gerektiğini belirten Prof. Alp şöyle devam etti: “Herkes fonksiyonların türevlerini Newton yaptı diye biliyor ama bugün ortaya çıktı ki Newton’dan 400 sene önce Şerafettin Tusi fonksiyonların türevini almıştır. Hepimizin sadece şiirleri ile tanıdığı Ömer Hayyam en büyük dahi matematikçilerden biridir. Üçüncü dereceden denklemleri ilk çözen adamdır. İslam Medeniyetinde bugünkü anlamında hastane sistemi 8. yüzyılda başlıyor. Batı, hastane sistemini İslam Medeniyetinden alıyor. İbn-i Sina’nın El-Kitap Fi’t Tıb adlı eseri 6 asır baş kitap olarak okutuluyor. Büyük haritacımız Piri Reis’in dünya haritası hala bilim dünyasını şaşırtmaya devam ediyor. Biz bilim adamları olarak birçok gerçeğin daha yeni yeni farkına varıyoruz.”

Son Güncelleme Tarihi: 08/03/2023 - 15:58