Ana içeriğe atla

Eyupoğlu’nun çalışması Apple Academic Press’te yayınlandı

07.08.2023

İstanbul Medipol Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ozan Emre Eyupoğlu’nun yer aldığı kitap bölümü, Taylor & Francis Group Apple Academic Press yayını “Nutraceuticals in Cancer Prevention Management and Treatment’’ kitabında yayınlandı.

ozanhoca.jpg

İstanbul Medipol Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ozan Emre Eyupoğlu’nun yer aldığı “Nanotechnology in Nutraceuticals Delivery for the Prevention and Treatment of Cancer” başlıklı kitap bölümü Apple Academic Press’te yayınlandı. Eyupoğlu’nun birinci yazar olarak yer aldığı bölümde Pakistan Riphah Farmasötik Bilimler Enstitüsünden doktora sonrası öğrencisi Kalsoom Saleem ikinci yazar olarak yer aldı. Eyupoğlu, kanser probleminin tedavi edilmesi ve önlenmesi için nanoteknolojik çözüm stratejilerinin anlattığı bölümde kanserle baş etmede kritik rol alan polimerik kemoterapötik ajanlar, çoklu ilaç direnç proteinleri ve anti-kanser nanoteknolojik formülasyonları vurguladı.

KANSERE KARŞI POLİMERİK NANO-NUTRASÖTİKLER

Çalışması hakkında açıklama yapan Eyupoğlu şöyle dedi: “Dünyada yaşam kayıplarının başlıca sebeplerinden birisi olan kanser; küresel dengeyi bozan, iklim değişikliklerine yol açan çeşitli epidemiyolojik sebeplerden doğup mekanistik hücresel formlarda düzensizliklerin sonucu olarak ortaya çıkarak insan sağlığını etkiliyor. İnsan beslenmesinde önemli bileşenler olan nutrasötikler, aldığımız bitkisel gıdalarla fıtratımıza geçmekte. Polimer biliminin katkısıyla bitkisel gıdalarda var olan bu temel bileşenler nanobiyoteknolojik ajanlara dönüştürülmekte. Bu ajanlar da çeşitli nano formlarda ilaç taşıyıcı sistemleriyle biyolojik kanser silahı haline getirilerek insanlığın hizmetine girmekte. Polimer temelli ve lipid temelli nanoteknolojik formülasyonlar hızlıca metabolize olup hedef dokularda anti-kanser potansiyele sahip. Kitap bölümünde bu durumu vurguladık.”

Son Güncelleme Tarihi: 07/08/2023 - 14:41