‘Fahreddin Paşa Kutsal Emanetlerin yağmalanmasını önledi’

08.01.2018

Medipol Üniversitesinde düzenlenen “Fahreddin Paşa ve Medine Müdafaası” başlıklı programda konuşan Prof. Dr. Süleyman Beyoğlu, Fahreddin Paşa olmasaydı Kutsal Emanetlerin Araplar ve İngilizler tara..

d

Medipol Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesinin organize ettiği “Fahreddin Paşa ve Medine Müdafaası” başlıklı program Kavacık Güney Kampüste yapıldı. Programa konuşmacı olarak 1.Dünya Savaşı’nda Medine’ye İngilizleri sokmayan Fahreddin Paşa’nın torunu Ayşegül Türkkan Konuk ve Marmara Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Süleyman Beyoğlu katıldı. Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Dışişleri Bakanı Abdullah bin Zayed’in Twitter hesabından yaptığı “1916 yılında Türk Fahri Paşa’nın Medine’deki el yazması eserleri çaldığını biliyor muydunuz?” paylaşımına tepki gösteren Marmara Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Süleyman Beyoğlu, Fahreddin Paşa’nın İslam dünyası için büyük önem taşıyan Kutsal Emanetlerin yağmalanmasını önlediğini söyledi. Beyoğlu, Fahreddin Paşa’nın Mükkaddes Emanetleri hilafetin merkezi olan İstanbul’a getirilmesinin “çalma” olarak nitelendirilemeyeceğini kaydetti. Arapların ve İngilizlerin yağmalayıcı özelliğine dikkat çeken Beyoğlu, Lozan Konferansında Arapların Kutsal Emanetleri İngilizlerin baskısıyla istediğini fakat isteklerinin sonuçsuz kaldığını belirtti. Arap eğitim sisteminin Batılılar tarafından oluşturulduğuna dikkat çeken Beyoğlu, bu nedenle Arap halklarının Osmanlı’ya düşman olarak yetiştirildiğini söyledi. Programa katılan Fahreddin Paşa'nın torunu Ayşegül Türkkan Konuk da, konuya gösterdiği ilgiden dolayı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a teşekkür etti.

Son Güncelleme Tarihi: 03/03/2023 - 13:35