Ana içeriğe atla

Kaplan: IŞİD, çok kullanışlı bir İngiliz anahtarıdır

06.01.2016

Medipol’de düzenlenen “Mülteciler” panelinde konuşan Yazar Yusuf Kaplan, Suriye’deki iç savaşın ana aktörlerinden olan IŞİD’i, “İngilizlerin sömürge planlarını gerçekleştirmek için icat ettikleri ç..

01e8777-Yusuf_Kaplan_Medipol_MULTECI.JPG

Suriye’de yaşanan iç savaş sonrası gündeme gelen mülteciler konusu Medipol Üniversitesi’nde düzenlenen panelde tartışıldı. İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Dekanı Doç. Dr. Ali Büyükaslan’ın moderatörlüğünde gerçekleşen panelde Yeni Şafak Gazetesi yazarı Yusuf Kaplan, Türk Kızılayı Genel Sekreter Yardımcısı Hüseyin Can, İstanbul İl Müdürü Ebubekir Özkul, İstanbul Üniversitesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yusuf Adıgüzel ve Uluslararası Mülteci Hakları Derneği Başkan Yardımcısı Muaz Yanılmaz birer konuşma yaptılar. Panelde konuşmacılar özellikle iç savaştan kaçan ve çoğunluğu Türkiye’de olmak üzere farklı ülkelerde sığınmacı olarak yaşayan Suriyelilerin durumunu ele aldılar.

KAPLAN: MÜLTECİ MESELESİ BİR SONUÇTUR
Mülteciliğin siyasi arka planına değinen Yusuf Kaplan, sanayi devrimini ve dünya savaşlarını konuşmadan mülteci meselesinin anlaşılamayacağını söyledi. İçinde yaşadığımız dünyayı tanımlayamadığımız zaman başkaları tarafından tanımlanacağımızı ifade eden Kaplan, yaşadığımız çağı, algı kapılarının kapandığı bir çağ olarak yorumladı. Mülteci meselesinin ana aktörlerinden olan IŞİD’e de değinen Kaplan, terör örgütünü İngilizlerin sömürge planlarını gerçekleştirmek için icat ettikleri bir anahtar olarak tanımladı.

ADIGÜZEL: EN ÇOK GÖÇMEN ABD’DE, MÜLTECİ İSE TÜRKİYE’DE
Akademisyen Yusuf Adıgüzel ise göçmen ile mültecinin ayrımına dikkat çekti. Adıgüzel, göçmenlerin yasal ve kayıtlı olduğunu, mültecilerin ise yasadışı ve mecburi olarak kabul edildiğini söyledi. Göçmenlerin daha çok batı ve kuzey ülkelerinde, mültecilerin ise daha çok güney ve doğu ülkelerinde yer aldıklarını ifade eden Adıgüzel, dünyada en çok göçmen nüfusunun ABD’de, en çok mülteci nüfusunun ise Türkiye, Pakistan ve Lübnan’da yer aldığını belirtti.

MÜLTECİLER VE İNSANİ YARDIMLAR
Mültecilere götürülen insani yardımları anlatan Hüseyin Can ve Ebubekir Özkul ise Türk Kızılayı’nın Suriye’den Türkiye’ye sığınmak zorunda kalan insanlara uzattığı eli anlattı. Türkiye’nin 3 milyona yakın Suriyeliyle en fazla sığınmacı kabul eden ülke olduğunu söyleyen Özkul, bunların büyük bir kısmının Şanlıurfa ve bölge illerdeki kamplarda, diğerlerinin ise İstanbul başta olmak üzere batı illerinde yaşadıklarını belirtti. Konunun hukuki yönünü ele alan Av. Muaz Yanılmaz da Suriyelilere geçici koruma statüsü sağlandığını, ülkedeki savaş devam ettiği sürece mültecilerin Türkiye’de kalabileceğini söyledi.

Son Güncelleme Tarihi: 15/03/2023 - 10:01