Ana içeriğe atla

“Modüler ve Ayarlanabilir Yürüme Alanı” engellilerin hayatını kolaylaştıracak

09.06.2023

Endüstri Ürünleri Tasarımı ve Ergoterapi iş birliği ile geliştirilen “Modüler ve Ayarlanabilir Yürüme Alanı” başlıklı faydalı model, Türk Patent ve Marka Kurumu (TÜRKPATENT) tarafından tescil edildi. 

medipol_unv_guney_kampus_gece.jpg

İstanbul Medipol Üniversitesi fikri ve sınaî mülkiyet haklarından olan patent ve faydalı model sayılarını her geçen gün arttırmaya devam ediyor. Bu kapsamda İstanbul Medipol Üniversitesi Güzel Sanatlar Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üye. Seher Oya Akman, Arş. Gör. Hilal Bostancı, Öğr. Gör. Ahmet Emir ve öğrencilerimiz Berna Büyükbayrak, Cansu Dimetoka, Gökçe Çavuşoğlu tarafından geliştirilen faydalı model, Türk Patent ve Marka Kurumu (TÜRKPATENT) tarafından tescil edildi. 2021/009672 başvuru numaralı “Modüler ve Ayarlanabilir Yürüme Alanı” başlıklı patent, özellikle parklar, bahçeler ve yol kenarları gibi açık alanlarda yaş almış bireyler, engelliler ve geçici engelliler için toplum ile iç içe hareket edebilme olanağı sağlıyor. Ayarlanabilir nitelikte olmasıyla farklı yol rotaları oluşturabilen patent, güvenli bir kas güçlendirici olma özelliği de taşıyor. Patent hakkında açıklamalarda bulunan Dr. Akman, “Modelimiz, engellileri alıştırabilmek adına engebeli alanlarda kullanabiliyor. İç ve dış mekanlara uyum sağlayabilen sistemimiz istenilen parçaları arzu edilen tedavi şekline ve kişiye göre rehabilitasyon merkezlerine kurulabilecek donanımda.” dedi.

ENDÜSTRİYEL TASARIM VE ERGOTERAPİ BÖLÜMLERİ GELİŞTİRDİ

Faydalı model hakkında konuşan Arş. Gör. Hilal Bostancı ve Öğr. Gör. Ahmet Emir ise herhangi bir sebeple düşme endişesi bulunan veya yaşlı bireylerin güvenli bir şekilde aktivesini gerçekleştirebileceklerini ifade ettiler. Yaşlı bireylerin motor ve duyusal becerilerini geliştirmeye olanak tanıyan model hakkında Bostancı ve Emir, şöyle dediler: “Modüler olması ve farklı çevrelere adapte edilebilmesi sebebiyle bireylerin sosyal katılımını destekleyecek ve hayatlarını kolaylaştıracak. Bu özelliklerine bakıldığında hem rehabilitatif hem de katılımı destekleyen yardımcı ekipman rolü bulunmakta. Endüstrüyel Tasarım Bölümü ve Ergoterapi Bölümlerinin iş birliğiyle hazırlanan bir tasarım. Öğrencilerin sahada gördükleri ihtiyaçlar ve tasarım bilgilerinin harmanlandığı interdisipliner bir çalışma.”

Son Güncelleme Tarihi: 09/06/2023 - 12:18