Ana içeriğe atla

“Eşine şiddet uygulayan erkekleri kategorize etmek yanlış”

27.07.2016

Medipol Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Gizem Çelik, her yaş grubu ve eğitim seviyesinden erkeğin eşine şiddet uygulayabildiğini, bu sebeple de eşine şiddet uygulayan erkekleri yaş, eğitim..

8-4f97-b1f2-1eb592faf3a7-Gizem_Celik_Seul.jpg

Medipol Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Gizem Çelik, Güney Kore’nin başkenti Seul’de düzenlenen "SWSD 2016: Dünya Sosyal Hizmet, Eğitim ve Sosyal Gelişme Konferansı’nda sözel bildiri sundu. Aile İçi Şiddet Faillerinin Özellikleri ve Türkiye için Uygulama Önerileri başlıklı bildirisinde Çelik, eşine şiddet uygulama gerekçesi ile cezaevinde kalmakta olan erkeklerin özelliklerini ve şiddet davranışlarının değiştirilmesine yönelik hizmet ve politikaları ele aldı. Çelik, her yaş grubu ve eğitim seviyesinden erkeğin eşine şiddet uygulayabildiğini bu sebeple de eşine şiddet uygulayan erkekleri yaş, eğitim seviyesi, istihdam durumu ve eşine olan sevgisi gibi özelliklerle kategorize etmenin yanlış olduğunu söyledi. Kadına şiddet uygulayan erkeklerin davranışlarının değiştirilesine yönelik hizmet ve politikaların belirlenmesinin önemli olduğunu ifade eden Çelik, bu kapsamda eşine şiddet uygulama gerekçesi ile hüküm almış 124 erkekle yüz yüze görüşmeler gerçekleştirdi.

ERKEKLER KADINA YÖNELİK ŞİDDETİ SUÇ OLARAK KABUL ETMİYOR
Cezaevinde bulunma sebepleri eşine yönelik şiddet olan erkeklerin büyük çoğunluğunun bu durumu inkâr ettiğinin altını çizen Çelik, erkekler tarafından kadına yönelik şiddetin kadınlık ve erkeklik rollerinin düzenlenmesi ve erkeğin kadın üzerinde kontrol sağlaması gerektiği gibi toplumsal inanışlarla anlamlandırıldığını vurguladı. Bu durumun sorunun toplumsal cinsiyet ve ataerkil sistemle olan ilişkisini açık bir şekilde ortaya çıkardığını ifade eden Çelik, şiddete maruz kalan kadın ve çocukların güçlendirilmesi ve korunmasına yönelik hizmetler kadar, şiddet uygulayan erkeklere yönelik de politika üretilmesi, hizmetlerin oluşturulması, çeşitlendirilmesi ve yaygınlaştırılmasının gerekli olduğunu belirtti. Sorunun çözümüne yönelik önleyici hizmetlere de gerek duyulduğunu sözlerine ekleyen Çelik, hem sorunun çözümü hem de önlenmesi noktasında farklı meslek gruplarının farklı kurum-kuruluşlar bünyesinde gerçekleştirebileceği birçok uygulamanın var olduğunu kaydetti.

Son Güncelleme Tarihi: 10/03/2023 - 11:20