Bağlan: Şehirler Osmanlı’da camilerin, Batı’da ise meydanların çevresinde kuruldu

14.01.2016

Medipol Üniversitesi Geleneksel Perşembe Toplantılarında konuşan tarihçi Süleyman Zeki Bağlan, Osmanlı Devleti’nde şehirleşme gerçekleşirken camilerin, Batı’da ise meydanların göz önüne alındığını ..

bd3b-e9b735618f35-Suleyman_Zeki_Baglan.jpg

Tarihçi Süleyman Zeki Bağlan, Medipol Üniversitesi Geleneksel Perşembe Toplantıları kapsamında “İstanbul’un Renkleri, Çizgileri, Sesleri” başlıklı bir konuşma yaptı. İstanbul’un tarihi hakkında konuşan Bağlan, şehirdeki kayıp mimari yapıları anlattı. Osmanlı dönemindeki İstanbul’un şehir ve mimari kültürüne değinen Bağlan, Osmanlı Devleti zamanında şehirlerin camilerin etrafında, Batı’da ise meydanların etrafında kurulduğunu söyledi. Osmanlı zamanında gerçek İstanbul’un Suriçi’nde yer aldığını belirten Bağlan, diğer yerlerin ise Galata, Üsküdar ve Eyüp Sultan’ı kapsayan Bilâd-ı Selâse olarak isimlendirildiğini ifade etti. İstanbul’un Bizantion, Konstantinopolis ve İstanbul olmak üzere 3 büyük döneminin olduğunu belirten Bağlan; Roma’nın, Bizans’ın ve Osmanlı’nın başkentliğini yapan şehrin 8500 yıllık tarihinin olduğuna dikkat çekti.

Son Güncelleme Tarihi: 15/03/2023 - 09:50