Madra: İklim değişikliği insan soyunu tüketiyor

15.10.2018

İstanbul Medipol Üniversitesinde düzenlenen söyleşiye katılan Açık Radyo Yayın Yönetmeni Ömer Madra, insan soyunun iklim değişikliği sebebiyle tükenmekte olduğunu savundu.

e260eb3f6-omer_madra_.jpg

Açık Radyo Yayın Yönetmeni, akademisyen ve uzun yıllardır iklim değişikliğine dair yaptığı programlarla tanınan Ömer Madra, İstanbul Medipol Üniversitesi Güzel Sanatlar Tasarım ve Mimarlık Fakültesi tarafından düzenlenen söyleşiye katıldı. Güney Kampüs Konferans Salonunda gerçekleşen söyleşiyi GSTMF Öğretim Üyeleri Dr. Gülhan Benli, Dr. Pelin Karaçar, Dr. Hamdi Ergül ve öğrenciler takip etti. Söyleşide insan soyunun iklim değişikliği sebebiyle ‘tükenmekte’ olduğunu savunan Madra, bunu engellemek için insanoğlunun yenilenebilir enerji kullanımına geçmesi gerektiğini söyledi. Konuşmasında ‘BM İklim Değişikliği Heyeti’nin açıkladığı rapora vurgu yapan Madra, küresel ısınmanın etkileri hakkında şöyle dedi: “20 yıldan beri, Açık Radyo’da her programda iklim değişikliğinden bahsediyorum. İklim değişikliği bile denmez, iklim yıkımı. Dünya medyası maalesef bu konulara çok fazla girmez, ben ısrarla anlatıyorum. Medya, fosil yakıt şirketlerinin ve hayvan endüstrisinin etkileriyle bu konuları yok sayıyor. Geçtiğimiz günlerde BM İklim Değişikliği Heyeti tüyler ürpertici bir rapor yayımladı. Raporda küresel ısınmanın etkilerinin bir felaket boyutuna gelmesini engellemek için 12 yıl süre kaldığı belirtiliyor. Önlem alınmazsa ne olur? Bu rapora göre 2030 yılına kadar küresel sıcaklık artışı 1,5 santigrat dereceyi aşacak. Bu artış ise aşırı kuraklık, yangınlar, seller ve küresel çapta kıtlığa sebep olacak. Bunun için kömür, petrol ve doğalgaz gibi fosil yakıtların kullanımı bırakıp, su ve rüzgâr gibi yenilenebilir enerji kaynaklarını kullanmamız gerekiyor. Yani güneş enerjisini petrolün, kömürün yerine ikame etmek mümkün ve bu teknoloji muazzam gelişmiş durumda. 2017’de Stanford Üniversitesi, 16 ülkeden çeşitli bilim insanlarıyla ortak bir çalışma yaptı. Bence eşsiz bir çalışma. Dünyadaki belli başlı 150 kadar ülkenin kaynaklarına bakıldı. Yüzde 100 yenilebilir enerjiye geçebileceklerini ortaya koydular. Aralarında Türkiye de var. Hızlı davranmalıyız.”

Son Güncelleme Tarihi: 01/03/2023 - 16:11