Albayrak: Müdahalesiz doğum, güçlü bir anne, güçlü bir bebek ve gelecek için güçlü bir toplum demektir

27.04.2018

Geçen yıl ilki düzenlenen İstanbul Ebelik Günleri bu sene uluslararası arenaya taşındı. Ülkemiz genelinden 700 ebenin yanı sıra Avrupa ve Asya ülkelerinden de katılım olan kongrenin açılışında konu..

d

“1.Uluslararası, 2.Ulusal İstanbul Ebelik Günleri” ülkemizden ve dünyadan ebeleri bir araya getirdi. Sağlık Bakanlığı ve İstanbul Sağlık Müdürlüğünün yanı sıra pek çok üniversite, kamu hastanesi ve STK’nın katkı sunduğu kongre İstanbul Medipol Üniversitesinin ev sahipliğinde başladı. Kongrenin açılışına Yeşilay Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Esra Albayrak, Medipol Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sabahattin Aydın, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ömer Ceran, İstanbul Sağlık Müdürü Prof. Dr. Kemal Memişoğlu, Medipol Mega Üniversite Hastanesi İşletme Direktörü Özer Koca, Dünya Sağlık Örgütünden Prof. Dr. Lale Say ve Avrupa Ebeler Birliğinden Barbara Finderle’nin de aralarında olduğu yurt içi ve yurt dışından 700’e yakın ebe ve ebelik öğrencileri katıldı.

ALBAYRAK: ÜÇÜNCÜ DOĞUMUM EŞSİZ BİR TECRÜBEYDİ

‘Ebeler için uzman eğitim, hayat için sağlıklı bir adım’ temasıyla yola çıkılan kongrede konuşan Dr. Esra Albayrak, ebelerin doğum hakkında anlatacaklarına daha fazla kulak verilmesi gerektiğini söyledi. Albayrak şöyle dedi: “Kendi doğum tecrübelerimden yola çıkarak şunu söylemek istiyorum, gerçek bir ebe desteği ile gerçekleşen üçüncü doğumum eşsiz bir tecrübeydi. Doğumun her safhasını en içgüdüsel haliyle yaşayabilmeme vesile oldu. Doğumda hekimin rolü riskli durumlara müdahale etmek iken ebelerin rolü sabır ve sükûnetli halleri ile doğum eyleminin gerçekleşmesini beklemektir. İdeal bir doğumun şifresi nedir diye sorarsanız sabır derim. Fıtrata uygun bir doğumun hiçbir aşamasında aceleci davranılmaması gerektiğine inanıyorum. Vakti beklenmiş, doğum dalgaları tecrübe edilmiş müdahalesiz bir doğum; güçlü bir anne, güçlü bir bebek ve gelecek için güçlü bir toplum demektir. Eşref-i mahlukat olan insanın dünyaya gelişini fıtratına uygun bir çerçevede karşılamak, gelecek nesillere olan borcumuzdur.”

AYDIN: EBELİĞİN GÖREV ALANINI GENİŞLETMEK ZORUNDAYIZ

Rektör Prof. Dr. Sabahattin Aydın da ebeliğin insanlık tarihi kadar eski olduğunu kaydetti. Eğitim düzeyi artırıldıkça ebeliğin işlerliğinin azaldığını ifade eden Aydın, meslekler arasında paylaşmaların kargaşaya neden olduğunu, ebelik eğitimi ve müfredatı ile ilgili sorunlar yaşandığını söyledi. Aydın şunları kaydetti: “Yetkin bir ebelik ordusu oluşturmak istiyorsak, önce bu müfredatı nasıl hayata geçireceğimizi, uygulamaları nasıl yapacağımızı çözmemiz lazım. Ebeliğin görev alanını yeniden genişletmek zorundayız. Ayrıca normal doğumu artırmak istiyorsak ebelerin mesleki sorumluluk sigortasını üstlenmemiz gerektiğini düşünüyorum.”

MEMİŞOĞLU: İSTEĞE BAĞLI SEZARYEN ANNEYE DE BEBEĞE DE HAKSIZLIK

İstanbul İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Kemal Memişoğlu da ebelik mesleğinin çok daha etkin hale gelmesi gerektiğini ifade etti. Özellikle son yıllarda doğumun fizyolojik tarafının zayıfladığını, cerrahi yönünün ağırlık kazandığını belirten Memişoğlu, “Genel cerrahi uzmanı olarak söylüyorum sezaryen bir ameliyattır. Sezaryen, ameliyatla bebeğin olduğu yerden çıkarılma işlemidir. Maalesef sezaryeni doğum olarak algılıyoruz. Doğum doğmaktan gelir. Hekimin fizyolojik sınırlar haricine çıkan problemler varsa hekimin dahil olması gerektiğini hem meslektaşlarımıza hem topluma anlatmamız gerekir. İsteğe bağlı sezaryen hem anneye hem de bebeğe de haksızlık” dedi.

Son Güncelleme Tarihi: 03/03/2023 - 10:25