Ana içeriğe atla

Engelli bireyler için örgü örme kiti geliştirildi

02.09.2024

İstanbul Medipol Üniversitesi Güzel Sanatlar Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü tarafından geliştirilen faydalı model, Türk Patent ve Marka Kurumu (TÜRKPATENT) tarafından tescil edildi.

Endüstri

İstanbul Medipol Üniversitesi Güzel Sanatlar Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümünden Dr. Öğr. Üye. Ersin Alacak, Öğr. Gör. Basri Gündoğdu ve öğrencimiz Yaren Merttepe tarafından geliştirilen “Engelli Bireyler İçin Örgü Örme Kiti” başlıklı faydalı model Türk Patent ve Marka Kurumu (TÜRKPATENT) tarafından tescil edildi. Söz konusu faydalı model, el kavrama kabiliyeti yetersiz ya da hiç kullanamayan engelli bireylerin hayatını kolaylaştırıyor. Faydalı model, verimli, pratik, el ve el bileği kabiliyeti kısıtlı bireylerin kullanımına uygun olarak tasarlanırken şiş bilek sabitleme aparatı, vakum tabanlı silikon zemin, silikon kayma önleyici aparatlar, yumak, silikon tutma aparatları, plastik döner disk, ip tutma aparatı ve mıknatıslı çubuk gibi parçalardan oluşuyor.

GÜNDOĞDU: ENGELLİ BİREYLER İÇİN FAYDALI BİR TASARIM
Öğr. Gör. Basri Gündoğdu, tescil edilen faydalı modelin elzem bir ihtiyaç olmasa da hobi ya da ticari ürün oluşturmada engelli bireyler için fayda saylayacağını söyledi. Engelli bireylerin her alanda önündeki engelleri kaldırmak için gayret gösterilmesi gerektiğini kaydeden Gündoğdu, şöyle dedi: “Günlük yaşamda yoğun olan kişiler, kendi zevkine uygun giysileri geliştirdiğimiz proje sayesinde pratik bir şekilde örebiliyor. Pek çok insan hobi olarak ya da meslek olarak örgü örüyor. Şiş örgü, üretmek adına bir uğraş ya da kafa dağıtmak adına hobi haline getirilebilir. Örgü işlemi iki el kullanılarak yapıldığından el ve el bileği hastalıkları görülen kişiler, örgü örme işleminde zorlanıyor. Biz bu sorunu çözümlemek maksadıyla projemize başladık ve geliştirdik. Kullanıcı, kendi emeği ile hızlıca meydana gelen örgüleri sayesinde keyif verici bir aktivite gerçekleştirebiliyor. Örgü işleminde tekrar eden hareketler ve dikkatin tek bir yere toplanması meditasyon etkisi oluşturuyor. Engelli bireylerinde de örme işlemini yapma gibi bir eksikliği hissetmemeleri adına çalışmamız gerçekleştirdik. Projemiz psikolojik olarak da bir katkı sağlayacak.”

Son Güncelleme Tarihi: 02/09/2024 - 16:58