Ana içeriğe atla

Rektörümüz Ceran’dan Çevre Günü mesajı

05.06.2024

Rektörümüz Prof. Dr. Ömer Ceran, 5 Haziran Dünya Çevre Günü dolayısıyla yayınladığı mesajda gıda israfına dikkat çekerek, “Temiz bir dünyada yaşayabilmek ve gelecek nesillere temiz bir çevre bırakabilmek devletlerin olduğu kadar bireylerin de temel görevi olmalıdır.” dedi.

omerhoca

İstanbul Medipol Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Ceran, 5 Haziran Dünya Çevre Günü dolayısıyla yazılı bir mesaj yayınladı. Rektör Ceran, mesajında gıda israfına dikkat çekerek “Üniversitemiz doğaya ve çevreye duyarlı bir yaklaşımı benimsemekte ve sürdürülebilir sıfır atık yönetimini her alanda hayata geçirmektedir.” dedi.

Rektörümüz Ceran’ın mesajı şöyle:

Değerli Medipol Ailesi,

Dünyamız; küresel ısınma, çölleşme ve biyolojik çeşitliliğin azalması gibi çok önemli çevre felaketleriyle karşı karşıya. Daha müreffeh ve yeşil bir dünya, küresel çevre sorunlarının çözüme ulaştırılmasıyla mümkün olabilir. Temiz bir dünyada yaşayabilmek ve gelecek nesillere temiz bir çevre bırakabilmek devletlerin olduğu kadar bireylerin de temel görevi olmalıdır. Çevre sorunları, tüm insanlığın ortak meselesidir. Çözümü için uluslararası iş birliği gerekmektedir. Bu iş birliği, yalnızca çevre kirliliği ve kaynak tüketimi konularında değil, aynı zamanda gıda israfının azaltılması gibi önemli alanlarda da hayata geçirilmelidir. Gıda israfını azaltarak hem çevresel etkileri en aza indirebilir hem de dünya genelinde açlık ve yetersiz beslenme sorunlarına katkıda bulunabiliriz.

Günümüzde karşı karşıya olduğumuz en büyük çevresel tehditlerden biri hiç şüphesiz atık sorunudur. Bu sorunların başında organik atıkların yönetimi önemli bir yere sahiptir. Organik atıklar, günlük yaşantımızın önemli bir parçasıdır. Organik atıklar biyolojik süreçlerle parçalanabilen ve doğaya tekrar kazandırılabilen atıklardır.  Maalesef ki oluşan gıda tüketimi ile organik atık kaynaklarımızı da israf etmekteyiz. 

Dünya genelinde yeterince gıda üretimi yapılmasına rağmen gıda israfı gün geçtikçe artmaktadır. Gıda israfı sadece gıda maddelerinin çöpe atılmasıyla sınırlı değildir; aynı zamanda üretim, ambalajlama, taşıma, depolama, yemek hazırlama ve tüketme anlayışından da kaynaklı israf gerçekleşmektedir. Bilinçli tüketim anlayışıyla yeme alışkanlıklarımızı gözden geçirebilir ve gereksiz israfı önleyebiliriz. Örneğin tabağımıza aldığımız yemek miktarını ihtiyacımız kadar düşünerek alabiliriz. 

Üniversitemiz adına Çevre Yönetimi Ofisi bu önemli konuda farkındalık oluşturmak ve çözüm yolları bulmak için adımlar atmaktadır. Bu düşünce ile yemek sonrası oluşan atıklar, organik atık olarak tekrar geri dönüşüme kazandırılabilir. Üniversitemiz doğaya ve çevreye duyarlı bir yaklaşımı benimsemekte ve sürdürülebilir sıfır atık yönetimini her alanda hayata geçirmektedir. 

Öncelikle, menülerimizi dengeli bir şekilde planlayarak gıda israfını önlemeye çalışmalı. Bu çerçevede, oluşan organik atıkları ise özel organik atık kutularına atarak geri dönüşüm sürecine kazandırılması için gerekli adımları birlikte atmalı ve desteklemeliyiz.

Toplanan organik atıklar kompost olarak üniversitemiz adına büyük bir önem taşımaktadır. Bu doğrultuda üniversitemizde, kompost ünitemizi kurarak organik atıkların doğaya zarar vermeden değerlendirilmesine ve toprağın verimliliğine katkı sağlamaya devam etmekteyiz.

Hâlihazırda kat mutfaklarından ve yemekhanelerden toplanan organik atıklara ek olarak öğrenci ve personelimizin bu konuda da sorumluluk almasını hedeflemekteyiz. Çevre Yönetimi Ofisi tarafından başlatılan proje ile organik atıkların toplanması için yemekhanelerimize özel organik atık kutuları yerleştirilmiştir.
  
Sizleri sosyal sorumluluk bilinciyle hareket ederek hem çevreye karşı duyarlı olmaya hem gıda israfıyla mücadele etmeye hem de organik atıkların yönetimine destek olmaya davet ediyorum.

Son Güncelleme Tarihi: 05/06/2024 - 15:11